Tips

Det finns många bra böcker om autism, och jag tänkte tipsa om några av mina favoriter här. 

Jag vill börja med en bok som har betytt väldigt mycket för mig: Konsten att fejka arabiska av Lina Liman. Det är en självbiografisk bok om autism och när jag läste den för första gången så kände jag mig sedd, på riktigt. I mitt exemplar av boken så har jag markerat många sidor och ringat in en massa citat som jag känner igen mig i.

Jag vill också tipsa om den här boken: Inte bara Anna: asperger och stress av Elisabet von Zeipel, som handlar om stress och utbrändhet vid autism. Författaren är i grunden specialpedagog och berättar i den här boken om Anna, som hon hjälpte under flera års tid. Den har mycket konkreta tips och råd, särskilt för föräldrar till barn som blivit hemmasittare.

Ytterligare en bra bok är denna: Autismhandboken av Katarina A. Sörngård. Den har mycket konkreta strategier och verktyg för att hantera diverse olika problem som uppkommer vid autism. Den riktar sig både till föräldrar och närstående, och till personer med autism eller autistiska drag.

Sen har vi även den här boken, Svart bälte i föräldraskap av Lotta Borg Skoglund och Martina Nelson. Den riktar sig specifikt till föräldrar, särskilt föräldrar till barn med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Författarna har intervjuat NPF-föräldrar om deras strategier, samlat sakkunskap och aktuell forskning, och även pratat med barnen om deras egna erfarenheter. Jag har faktiskt varit med och hjälpt till med den här boken, och skrivit en liten del!

Här har vi också ett tips på boken Autisterna av Clara Törnvall. Det är en delvis självbiografisk bok som handlar om kvinnor med autism, vad könsskillnader inom autism faktiskt innebär, och kvinnor genom historien som nog hade fått en diagnos om de levde nu.