Intervju med mig om min gymnasieskola

Isaac hittade rätt på Lunagymnasiet

Isaac tecknar i skissblock
Eftersom jag nu är på en skola som kan möta mina behov och avlasta mig, har jag mer utrymme att själv tänka på hur jag bäst jobbar, säger Isaac, elev på estetprogrammet.

Detta inlägg är kopierat från: https://www.up.se/lunagymnasiet/elev-estetisk-linje-gymnasiet/

Isaac går sitt fjärde år på Lunagymnasiet. Hen började naturprogrammet men bytte över till estetprogrammet i trean.

Innan gymnasiet gick hen på en stor grundskola med ca 1 200 elever men mådde inget bra i det sammanhanget. Hen saknade att det inte fanns kunskap inom autism så inför gymnasievalet tittade hen på skolor som riktade sig till elever med npf. Efter besök med prova-på-lektion valde Isaac att söka till oss på Lunagymnasiet.

Utifrån tidigare skolerfarenheter hade Isaac relativt låga förväntningar men blev som hen själv säger ”Extremt positivt överraskad när jag började här”. Det som hen uppskattar mest är dels gemenskapen och den tillåtande stämningen elever emellan, dels hur lärarna ser och agerar vid olika situationer.

– Samtidigt som de har en ödmjukhet i att de inte alltid kan förstå exakt känner man att de litar och lyssnar på en, menar Isaac. 

Som ett skyddsnät
Hen tycker det är mindre påfrestningar här än på andra skolor. Man behöver till exempel inte oroa sig för höga ljudnivåer eller att något oförutsett ska hända. Det innebär att man också orkar vara mer social.

– Man får vara som man vill. Vill man vara social så kan man vara det men vill man inte så är det helt fine också, säger Isaac. Hen beskriver det som att man har ett skyddsnät här på skolan, hen behöver inte ha koll på allting jämt utan kan vila i att man inte behöver fixa allting själv.

Hens tidigare erfarenhet var att hen behövde koordinera alla stödinsatser själv. Hen menar att om man har ett skyddsnät kan man också ha energi och ork kvar att själv prova och testa hur man fungerar bäst i stället för att bara gå på ’survival mode’.

– Det jag vet är att den här skolan har hjälpt mig att veta vad jag ska göra i framtiden. Till skillnad från i en stor skola mår jag mycket bättre här och har också själv kunnat lära vad jag behöver. Eftersom jag nu är på en skola som kan möta mina behov och avlasta mig, har jag mer utrymme att själv tänka på hur jag bäst jobbar, avslutar Isaac.

Efter gymnasiet planerar Isaac att plugga vidare på universitetet för att läsa psykologi, filosofi och kanske lite matte.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *